Co budete potřebovat ?
1 větší mrkev, 150g dýňového pyré, hrst oříšků ( lískových, vlašských, kešu…), 2 vejce, 4 lžíce medu, 20 g jedlé sody, 200 g celozrnné mouky, 150 ml mléka, špetka skořice, 1 lžíce vanilkového aroma
Poleva: 80% hořká čokoláda, smetana
Pokud nemáte hotové dýňové pyré, můžete dýni nastrouhat do těsta, stejně jako mrkev 🙂
Postup:
Mrkev jsem nastrouhala a spolu s dýňovým pyré promíchala, přidala jsem na hrubo nasekané ořechy. Potom jsem si vyšlehala med s vejci a přidala k mrkvi a dýni. Přidala jsem jedlou sodu, celozrnnou mouku, skořici a vanilkové aroma. Pokud máte těsto moc husté, můžete stejně jako já přilít mléko. Těsto by mělo být husté, ale mělo by z vařečky lehce spadnout zpátky do mísy. Prostě podle oka méně mouky nebo více mléka, záleží na savosti mouky.
Těsto jsem vylila na pekáč, který jsem vyložila pečícím papírem a dala péct na 175 °C asi na 40 – 45 min, zkuste ke konci píchnout špejlí, jestli se těsto nelepí.
Po vytažení koláče jsem si připravila polevu z čokolády a smetany.
Půl kelímku smetany jsem dala do hrnce a přivedla k varu, nalámala jsem do smetany hořkou čokoládu a chvíli jsem míchala než vznikla hladká poleva. Připravenou polevou jsem lžící nanesla na koláč. Výhodou této polevy je, že se při krájení nožem neláme.
V hlavní roli: Dýně
Dýně je bohatá na vlákninu, pomůže nám k dobrému nasycení i vyprazdňování. Nejvíce je v dýni vody ( až 95%), proto je její energetická hodnota velmi nízká. Najdeme v ní hodně sacharidů, proto má také příjemně nasládlou chuť, bílkoviny a tuky obsahuje dýně minimum. Obsahuje betakaroten (provitamin A) a také vitamín E. Pokud chcete doplnit zdravé tuky, tak právě dýňové semínka jsou bohaté na tuky, vitamín E a zinek.
V kuchyni ji využijete jak na sladko, do koláčů, marmelády, kompotu, tak na slano, třeba do polévky, na rizoto nebo do slaného koláče. Variant je tu mnoho, jen si vybrat 🙂