Co budete potřebovat ?
2 hrnky pohankové mouky ( má hodně vlákniny a bílkovin), 1 balíček kypřícího prášku do perníku, 1 velký bílý jogurt, 1 vejce, 1 jablko, 3 lžíce medu, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce slunečnicových semínek
Postup:
Nejdříve jsem si oloupala jablko a na hrubo ho nastrouhala do misky, přidala jsem všechny ostatní ingredience a vše zamíchala dohromady.
Troubu jsem předehřála na 160°C , pekáč jsem vymazala olejem a vysypala moukou. Perníkové těsto jsem vlila do připraveného pekáče a pekla cca 25 min. Jestli je perník upečený, zkouším vpichem do těsta špejlí.
Upečený perník jsem nechala zchladnout a ozdobila jsem ho krémem z vlašských ořechů https://nuteo.cz/product/krem-z-vlasskych-orechu/, který se k tomuto perníku skvěle hodí. Pokud ho však nemáte, můžete použít např. polevu z hořké čokolády .
V hlavní roli: BIO Kypřící prášek do perníku bez lepku
Kypřící prášky se snažím používat v biokvalitě a bez lepku a hlavně bezfosfátový. Oblíbila jsem si dostupnou značku Amylon, určitě ji znáte https://www.amylon.cz/cz/produkt/bio-kyprici-prasek-do-perniku/
A víte jaký je rozdíl fosfátového a bezfosfátového prášku ?
Běžný kypřící prášek – kyselou složkou je fosforečná sůl, která je také obsažená v tavených sýrech nebo práškových směsích na výrobu nápojů ( takže nic moc, že ? )
Kypřící prášek bez fosfátů – kyselou složkou je vinný kámen (vinnan draselný), vysráží se ve formě krystalků ve vinných sudech. Zásaditou složkou je jedlá soda, dále obsahuje jenom kukuřičný škrob v biokvalitě.