Polévky Zdravější recepty

Květáková polévka s mrkví

Co budete potřebovat ?

1 menší květák, 3 menší mrkvičky, 30 g másla, 3 lžíce špaldové mouky (nebo hrubé mouky), pepř, sůl a petrželka

Postup:

Nejprve jsem si do misky nastrouhala na hrubo mrkvičku a očištěný květák rozdělila na růžičky. V hrnci jsem si rozpustila máslo, přidala nastrouhanou mrkev, kterou jsem orestovala. Mrkvička pustila krásně zlatavou barvu a restováním polévku krásně dochutila. Hrubou moukou jsem posypala mrkev a za stálého míchání jsem krátce restovala dál. Pak jsem zalila vodou (cca 1,5 l) a promíchala, přidala růžičky květáku, osolila, opepřila a nechala vařit doměkka. Pozor, ať se květák nerozvaří. Polévku jsem dochutila nakonec zelenou petrželkou.

V hlavní roli: Květák

Má silné diuretické účinky, takže jeho konzumace pomáhá z těla odstraňovat nadbytečné množství tekutin. Je prospěšný při zvýšeném krevním tlaku, zadržování tekutin a nízké produkci moči. Působí rovněž projímavě a protirakovinně a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Lidé trpící plynatostí nebo špatným zažíváním by se mu však měli vyhnout.

Mohlo by se vám také líbit...