Medvědí česnek patří mezi naše první jarní byliny a čerstvé listy si můžeme dopřát v období od druhé poloviny března do konce dubna, ke konci května pak už medvědí česnek začíná kvést a jeho síla se pomalu vytrácí.
Kde medvědí česnek hledat ?
Bylině se daří ve stinných hájích, ve vlhkých luzích, kolem potoků a v bučinách. A pokud ho najdete vytváří typické a velmi bohaté porosty. Netrhá se celá rostlina, ale vždy jeden až dva listy, buďme šetrní k přírodě. Pokud nevíte, kde u Vás v kraji medvědí česnek roste, zkuste google nebo vaše známí, kteří vám určitě rádi poradí. Kdo hledá, ten najde 🙂
Sběr je zakázán v rezervacích nebo na chráněných lokalitách !
Pozor na záměnu Medvědího česneku s konvalinkou!!!
Nejlepší rozlišení je česneková vůně listů u medvědího česneku, stačí rozmáčknout mezi prsty list a hned ucítíte česnekovou vůni. U konvalinky jsou listy bez zápachu a jsou jedovaté, proto je si ruce hned umyjte.
Vzhled listů:
medvědí česnek – listy matně zelené a měkké, tenké řapíky, listy rostou jednotlivě ze země
konvalinka vonná – pevné tmavězelené listy, většinou rostoucí v párech ( někdy i po třech ) na stopce
Květ:
medvědí česnek – bílá barva, květ roste nahoru
konvalinka vonná – bílá barva, více zvonečků na stopce visící dolu
Vyfotila jsem vám obrázky z atlasu rostlin, pro srovnání.
Léčivé účinky medvědího česneku:
Medvědí česnek je přírodním antioxidantem a zdrojem vitaminu C ( 100 g medvědího česneku má až 150 mg vitaminu C ) . Obsahuje železo a vitaminy A, B1, B2, podporuje trávení, pročistí tělo, snižuje krevní tlak.
Dále obsahuje tato jarní bylina i fytoncidy, které mají antibiotický účinek a urychlují hojení ran. Přesvědčila jsem se o tom na vlastní kůži, ráno jsem se řízla nožem do lůžka prstu a po sbírání medvědího česneku a následném zpracování v kuchyni se mi ranka krásně zhojila.
A teď vám napíšu, jak jsem využila medvědí česnek já 🙂 :
1. Medvědí česnek naložený v jablečným balzamikovým octu
Zkuste ocet s výraznou chutí vhodný k přípravě zálivek a dochucování pokrmů.
Postup: Použila jsem malou skleničku od majonézy, do které jsem dala hrst na drobno nakrájených listů (listy nejprve umyjte a usušte ) medvědího česneku a zalila jablečným balzamikovým octem. Nechám louhovat 3 týdny na stinném místě, poté sliji ocet do lahvičky a mohu přidávat třeba do salátu.
Doporučení: Jablečný balzamikový ocet z organických jablek můžete koupit zde: https://nuteo.cz/product/organicky-jablecny-balzamikovy-ocet/
2. Pesto z medvědího česneku s kousky slunečnice
Postup: Listy medvědího česneku jsem umyla a usušila. Do misky jsem dala 3 hrsti čerstvých listů medvědího česneku, přidala 100 ml slunečnicového oleje,1 hrst slunečnicových semínek a trochu hrubé soli ( stačí opravdu málo, ať pesto nepřesolíte ). Vše jsem pomalu tyčovým mixérem rozmixovala a přendala do skleničky. Pesto má fakt grády, uchovávám ho v lednici. Mělo by vydržet celý rok.
Doporučení: Na pesto použijte kvalitní slunečnicový olej/ případně olivový olej. Já jsem použila tento slunečnicový olej za studena lisovaný – organický https://nuteo.cz/product/olej-ze-slunecnicovych-seminek/ Při zadání kódu: zdravejsistastnejsi dostanete 10% slevu na celý nákup v e-shopu https://nuteo.cz/e-shop/
3. Máslo s medvědím česnekem
Bylinkové máslo přijde vždycky vhod. Můžete ho hned namazat na pečivo, nebo přidat do pomazánek či grilování.
Postup: 1 hrst umytých a usušených listů medvědího česneku jsem nadrobno nožem nakrájela. Změklé 250g máslo jsem rozšlehala, přidala sůl (dle chuti) a promíchala s nakrájeným česnekem. Takto připravené máslo jsem zabalila do alobalu a nechala v lednici ztuhnout. Máslo do měsíce spotřebujte.
4. Zamrazení
Další alternativa jak uchovat/ využít medvědí česnek později je hloubkové zamrazení. Opět jsem listy omyla, usušila a následně nakrájela. Takto nakrájené listy jsem přendala do sáčku a dala do mrazáku.
Samozřejmě nejlepší je medvědí česnek čerstvý, já jsem si namazala chleba s máslem, navrch nakrájela uvařené vajíčko a posypala nakrájeným medvědím česnekem, mňam !