Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Pampeliškový med s meduňkou

0

Přelom dubna a května máme všude kolem nás krásné žluté barvičky od pampeliškového kvítí… a co v době koronavirové stále vymýšlet ?

Sesbírala jsem pampelišky, mamce otrhala na zahradě meduňku a udělala pampeliškový med.

Pampeliškový med vlastně není med jako spíše sirup, to ovšem nemění nic na tom, že snoubí hned několik pozitiv.

  1. Snadno se připravuje
  2. Výborně chutná
  3. Má kladné účinky na lidské zdraví

Jedno negativum bych ale měla, POZOR NA KALORIE !

Stejně jako ostatní medy je pampeliškový vysoce kalorický produkt. Na 100g je přibližně 320 – 330 kcal, z toho jedna čajová lžička je cca 23 kcal.

Med z pampelišky by se proto měl konzumovat s mírou.

Med z pampelišky se používá především kvůli jeho léčivým vlastnostem. Obsahuje vitamíny C A B2 a také řadu minerálních látek – včetně draslíku, fosforu, železa a manganu. Charakteristickým rysem tohoto medu je jeho nízká celková kyselost, nejnižší ve srovnání s jiným medem ve střední Evropě.

Tento produkt lze použít jako náhražku cukru nebo jiného sladidla.

Pampeliškový med se také používá v kosmetice, příznivě působí na pleť a stav vlasů a také moc hezky voní…

Meduňku jsem zvolila jako variaci pro její uklidňující účinky, navíc posílí citronový nádech v medu.

Můj postup:

Co budete potřebovat ?

Pampeliškové květy 4 hrsti (200 – 250 květů), meduňka 1 hrst ( 10 lístků), 1 citron, 1 pomeranč, 800 g cukru, 1l vody

Postup:

Pampeliškové květy jsem krátce oprala ve vodě, abych vymyla broučky a případné nečistoty. Květy dala do hrnce, zalila vodou a přivedla k varu. Vařila jsem 10 min a poté jsem přidala 3 kolečka citronu a 3 kolečka pomeranče, vymačkala z druhé poloviny šťávu jak z citronu, tak pomeranče a přidala hrst meduňky. Promíchala jsme a ještě cca 3 minutky vařila, potom jsem sporák vypnula a nechala stát do druhého dne.

Druhý den jsem přes cedník přecedila, přisypala cukr a na mírném plamenu vařila tak dlouho, až med získal konzistenci hustého sirupu. Za občasného míchání jsem takto vařila asi 1 hodinu. Čím déle budete med vařit, tím bude hustší a zlatavější, protože cukry v něm obsažené budou částečně karamelizovat.

Výsledný produkt jsem nalila do čistých sklenic a zavřela jsem víčkem, otočila na 5 min na víčko a potom zpět do normální polohy.

Skladování:

Pravidla skladování medu z pampelišek se neliší od pravidel platných pro jiné medy. Nevystavujte jej přímému slunečnímu záření; nejlépe je produkt skladovat na stinném místě, např. v uzavřené skříni. Pokud je med držen ve sklenici, měl by být pevně přišroubován. Je lepší používat skleněné nádoby než plastové nebo kovové. Jinak může med z pampelišky rychle oxidovat. Sklenice by měla být také skladována při pokojové teplotě. Dodržování těchto pravidel vám umožní zachovat všechny vlastnosti medu z pampelišky po dobu několika měsíců. Dobře uložený produkt může být užitečný, například na podzim a v zimě, když se zvyšuje riziko nákazy.

Pampeliškový med vlastně není med jako spíše sirup, to ovšem nic nemění na tom, že snoubí hned několik pozitiv. Předně se snadno připravuje, dále výborně chutná a v neposlední řadě nelze opomenout ani jeho kladné účinky na lidské zdraví. Chcete-li tedy rozšířit svou domácí „lékárnu“ o něco chutného a zdravého, rozhodně si jej můžete zkusit připravit.

Ve slunečné dny se u nás ujala osvěžující limonáda z pampeliškového medu:

Do džbánku naliji 1 l vody, přidám pár kostek ledu, 2 lžíce pampeliškového medu, plátky citronu a lístky meduňky nebo máty 🙂

A jaké tedy má účinky na naše zdraví ?

ŽALUDEK

Antibakteriální vlastnosti medu z pampelišky účinně podporují trávicí systém. Eliminují škodlivé bakterie a přitom neovlivňují přirozenou mikroflóru. Tento med se používá k léčbě mukozitidy a kolitidy, jakož i při pálení žáhy. Má příznivý účinek na trávení a odstraňuje zácpu, proto se doporučuje pro mnoho nepříjemných onemocnění. Je to skvělý lék na překyselení.

KAŠEL

Pampeliškový med je zvláště doporučován pro respirační infekce. To je způsobeno prokázanými antibakteriálními a antivirovými účinky. Tento med dobře funguje jak s kašlem, chrapotem, tak i s různými záněty ústní dutiny. Pro nemocné hrdlo je nejlepší konzumovat 2-3 čajové lžičky medu z pampelišky zředěného ve vodě. V případě mokrého kašle med z pampelišky zředí sekreci a má některé expektorační vlastnosti. Pomáhá také v případě suchého kašle tím, že utlumuje reflexní reflex a zvlhčuje podrážděnou sliznici. Taková terapie má uklidňující účinek a přináší úlevu, umožňující klidný noční spánek. Pampeliška med také vytváří další vrstvu v dýchacích cestách, která chrání a pomáhá regeneraci po vyčerpání způsobeném nemocí.

AKNÉ

Přes vysoký obsah cukru může pampeliška medu pomoci v boji proti akné. Obsahuje antioxidační polyfenoly, které dodávají pokožce pevnost a pružnost. Na druhé straně, organické kyseliny, včetně jablečné a citronové, mají zvlhčující, změkčující a exfoliační účinky. Jejich vysoký obsah medu z pampelišky umožňuje zesvětlení zbarvení akné. Díky vitamínům B může být pokožka také lépe vyživována. Přírodní med z pampelišky obsahuje také éterické oleje, které mají antimykotické a antibakteriální vlastnosti. Chrání nejen před akné, ale také zabraňují dalším kožním změnám a léčí infekce.

TVÁŘ

Kromě účinku proti akné má med z květů pampelišky obecně pozitivní vliv na stav pokožky. Funguje perfektně jako součást masky s přidáním dalších cenných produktů, které stačí k namazání obličeje a ponechání na několik minut. Pampeliškový med lze také použít v lázních, např. S ​​přídavkem čištěné soli. V této formě účinně odlupuje odumřelou pokožku.

VLASY

Tento med se také používá v péči o vlasy – zvlhčuje a vyživuje ho, takže je ideální pro oplachování. Díky přítomnosti minerálů posiluje vlasy a zlepšuje její vzhled; je také lék na sucho způsobený častým barvením, nadměrnou stylizací nebo sluncem. Hygroskopické vlastnosti medu umožňují udržovat vlhkost ve vlasech, díky čemuž se výplachy stanou elastickými, měkkými, hladkými a lesklými.

Tak myslím, že pár skleniček pampeliškového medu se doma určitě hodí 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *