Co budete potřebovat ?
250 g hladké mouky, lžička soli, hrnek mléka, 2 lžičky cukru, 1 dkg kvasnic a 15 dkg vepřových škvarků, sádlo na pomazání
Z těsta upečete 20 – 22 placiček.
Postup:
Do mísy jsem vysypala hladkou mouku a přidala sůl. Do hrnku s vlažným mlékem jsem přidala dvě lžičky cukru společně s 15 dkg kvasnic a nechala jsem kynout.
Hotový kvásek jsem pak nalila do mouky a zpracovala do hustšího těsta. Nechala jsem ještě pod peřinou cca 45 min odpočívat. Odpočaté a nadýchané těsto jsem pak rozválela na vále, potřela tenkou vrstvou sádla a posypala škvarky, které jsem si dopředu na drobno nakrájela. Trochu jsem posolila, těsto přeložila, válečkem jsem těsto trochu poklepala a znovu rozválela. Tento postup jsem opakovala třikrát .
Nakonec jsem z připraveného těsta rozválela placku (cca na 0,5 – 1 cm ) a z ní hrnečkem vykrájela placičky. Placičky jsem přendala na plech, který jsem vyložila pečícím papírem a nechala ještě 10 min dokynout. Pekla jsem v předehřáté troubě na 170 °C cca 30 min, zkrátka do růžova 🙂
V hlavní roli : SÁDLO A VEPŘOVÉ ŠKVARKY
Je sádlo zdravé ? Za mě ano, není tuk jako tuk ! Naše babičky smažily běžně na vepřovém sádle, až později se začali objevovat různé rostlinné tuky a oleje.
Tuky jsou zdrojem energie pro svaly a srdce, vepřové sádlo má v sobě optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou vázány právě v tucích. Vepřové sádlo hlavně neobsahuje žádné zdraví ohrožující trans-mastné kyseliny, které najdeme v průmyslově vyráběných margarínech, žádná umělá barviva a dochucovadla.
Navíc vepřové sádlo neovlivňuje chuť jídla. Pokud trpíte intolerancí na laktózu, sádlo můžete použít místo másla. Samozřejmě nejlepší sádlo a škvarky jsou domácí, takže najít si výrobce, kde je jistota, že prasátko bylo chováno ve vhodném prostředí.
Všeho moc škodí! Pokud dbáte na pestrý a racionální jídelníček, občasné smažení sádlem či škvarkové placičky vám opravdu neublíží.Střídmost, to je to správné slovo, při konzumaci škvarků 🙂 .