Polévky Zdravější recepty

Krémová cuketová polévka

Co budete potřebovat ?

1 středně velká cuketa, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku, 5 lístků čerstvé bazalky, 1 l zeleninového vývaru,100 ml smetany na vaření, na zahuštění hrašku, petržel, sůl, pepř a uzený sýr, 2 krajíce chleba na opečení

Postup:

Rozehřála jsem na pánvi slunečnicový olej. Cuketu i česnek jsem rozřízla na půl a potom na čtvrtky, spolu s bazalkou jsem vše na pánvi opekla, cca 10 min, než cukety změknou a zezlátnou. Osolila jsem, opepřila a zalila zeleninový vývarem. Vařila jsem 8 min., potom jsem dala 1/3 polévky do stranou a zbytek jsem rozmixovala do hladka. Nerozmixovanou polévku jsem vrátila zpátky do hrnce k rozmixované polévce a vmíchala jsem smetanu, petrželku a dle chuti uzený sýr. Pokud se vám zdá, že máte polévku řidší, můžete zahustit hraškou, stačí jednu lžíci smíchat s vodou a přidat do polévky. Asi 20 min. jsem nechala polévku ještě povařit a mezitím jsem si nakrájela na kostičky slunečnicový chleba a na pánvičce na troše oleje jsem ho osmahla.

Ochutnat, dochutit, nandat na talíř, posypat sýrem a navrch opečený chlebík. Dobrou chuť 🙂

P.S. Olej ze slunečnicových semínek jsem použila tento https://nuteo.cz/product/olej-ze-slunecnicovych-seminek/ , je organický, za studena lisovaný a nerafinový a jeho složení je 100% olej ze slunečnicových semínek.

A co je to ta HRAŠKA ? Hraška je český výrobek, bez přidaných látek, lepku, cholesterolu, glutamanu sodného, konzervantů a barviv. Má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem, má nízký glykemický index, což znamená, že vás zasytí na delší dobu a nebudete mít hned zase hlad 🙂 Musím přiznat, že jsem hrašku dostala v balíčku na Vánoce a dlouho mi ležela ve spíži, protože jsem nevěděla co s ní, až jednou jsem potřebovala něco zahustit a přečetla jsem si více o produktu a byla jsem mile překvapena její chutí, takže mouku na zahuštění v podstatě nepoužívám. Každopádně hraškou nemusíte jen zahušťovat omáčky a polévky, ale můžete s ní i obalovat houby, maso a nemusíte používat ani vejce, protože hraška má dobré pojivové vlastnosti. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou. Více se o produktu můžete dočíst přímo na stránkách hrašky http://www.hraska.cz/ .

V hlavní roli: Cuketa

Je období cuket, jsou všude – na zahradě, na tržištích, obchodech. Ne každý ji přišel na chuť (já ji miluju, můj Martin nesnáší, cuketa je pro něj sprostý slovo ). Cuketa je velmi zdravá a plná vitamínů. Obsahuje provitamín A, který proniká hluboko do těla a dodává nám energii. Bez ní bysme byli unavení. Proto, komu se zelení, tomu se nelení. Navíc díky vysokému obsahu vody je i málo kalorická a vhodná do redukčního jídelníčku.

Mohlo by se vám také líbit...