Zdraví

Zásaditá strava a potraviny

Použití zásadité stravy vede ke zlepšení celkové pohody, obnovení, rovnováhy kyselina – báze a potlačení příznaku spojených s okyselením těla. Spočívá v omezení potravin z kyselých produktů, tj. masa, uzenin a obilných výrobků. V denním menu dominují ovoce, zelenina, rostlinné tuky a doplňky ve formě mandlí, ořechů a slunečnicových semínek. Pomáhá snižovat zátěž kyselinotvorných látek na těle a výsledkem je zlepšení zdraví a celkové pohody.

Kyselost a zásaditost se udává v hodnotách pH. Co je to vlastně hodnota pH ?

Touto měrnou jednotkou se dostáváme k podstatě správného poměru mezi kyselinami a zásadami, který má zásadní význam nejen pro okolní přírodu, ale i pro regulaci lidského života. Tento optimální poměr mezi kyselinami a zásadami řídí, jako příslušný účetní, dýchání, krevní oběh, trávení, vylučování, obranyschopnost, tvorbu hormonů a mnohé jiné. Téměř všechny biologické pochody probíhají správně tehdy, je-li zajištěna optimální hodnota pH.

Pro lidský organismus je důležité pH krve, které si organismus musí udržovat okolo 7,3 – 7,4 – je tedy lehce zásaditá. Nižší hodnoty, nejsou slučitelné se životem. Hodnota moči může kolísat mezi 4 u nemocných jedinců až 8 u malých dětí. U nich se hodnota mnohdy pohybuje nad hranicí pH 8. Takto vysoké hodnoty jsou synonymem pro vysokou míru zdraví, kterého se člověku během života nepodaří již nikdy více dosáhnout. V případě stupnice pH, která je vymezena hodnotami 0 – 14, představuje prostřední hodnota 7 neutrální bod. Neutrální pH hodnotu 7 má např. čistá voda.Má-li roztok hodnotu nad 7, znamená to, že je zásaditý. Při pH pod 7 je roztok kyselý.

Tabulka pH potravinářských výrobků

  • pH 10 – mrkev, citron, kapusta, červené zelí, květák, brokolice, okurka, celer
  • pH 9 – olivový olej, cuketa, mango, kiwi, hruška, meloun, borůvky
  • pH 8 – jablko, rajče, ananas, jahody, olivy, avokádo, houby, broskev, banán, meruňka
  • pH 7 – neutrální pH – optimální hodnota pH lidské krve – voda z vodovodu ve většině domácností, máslo, kravské mléko, margarín, olej – kromě olivového
  • pH 6 – jogurt, vejce, čaj, švestka, tuňák, losos, kakao
  • pH 5 – cukr, rýže, čočka, rebarbora, pšeničné otruby
  • pH 4 – káva, pistácie, pšenice, brusinka, ostružina, arašidy
  • pH 3 – čokoláda, víno, sýr, vepřové maso, černý čaj, ocet

Pro lepší pochopení si můžeme rozdělit potraviny na:

  1. Zásadotvorné potraviny: pohanka, jáhly, kořenová zelenina, listová zelenina, cibule, brokolice, mořské řasy, zelený čaj, jablečný ocet, brambory, banány
  2. Mírně zásadotvorné potraviny: klíčky, kukuřice, ostatní druhy zeleniny, zralé čerstvé ovoce (kromě citrusů), zakysané mléčné výrobky, med, javorový sirup, soja, sojové výrobky, hrách, sezam, slunečnicová semena
  3. Mírně kyselinotvorné potraviny: pšenice, ovesné vločky, těstoviny, drůbež, ryby, mléko, čočka, cizrna, ořechy, černý čaj
  4. Vysoce kyselinotvorné potraviny: cukr, sladkosti, džemy, červené maso, máslo, sádlo, bílá mouka, alkohol, kečup, káva, kakao, konzervanty, sýry, vejce

Podle P. Jentschury bychom měli v jídelníčku dodržovat poměr zásadotvorných a kyselinotvorných potravin 80% : 20 %. Naše prarodiče vyrůstali na stravě bez konzervantů a éček. Maso, sladkosti byly podávány většinou v neděli, tedy výjimečně. Dneska se většina lidí stravuje průmyslově zpracovanými polotovary bez energie. Lidé nečtou etikety a kvantita potravin, převládá nad kvalitou. Pokud nepřijímáme dostatek zásadité stravy, vyčerpané tělo pod návalem kyselinotvorných jídel vysílá své minerály do boje s kyselinami pro jejich neutralizaci.

Zásaditou minerální látkou (například vápníkem z kostí) se neutralizovaná kyselina, pokud ji tělo nedokáže vyloučit, ukládá ve formě usazenin (neutrálních solí) do různých míst. Někomu pak vzniknou křečové žíly, jinému celulitida, mužům předčasně padají vlasy atd. To je ale jen začátek, než se tato počáteční úložiště zaplní a odpady začnou atakovat i naše orgány. A jsme u zrodu civilizačních nemocí.

Upravte svůj jídelníček ve prospěch zásad:

  • Polovina vašeho talíře by měla tvořit zelenina. Čtvrtina talíře příloha (sacharidy – brambory, rýže, těstoviny, pečivo ) a zbylá čtvrtina bílkoviny (maso, vejce, luštěniny ). Pokud do sebe nemůžete dostat zeleninu, doporučuji do těla doplňovat přirozené vitamíny a minerály díky zeleným potravinám. Časem pocítíte na vlastní kůži příval energie, zvýšenou imunitu a duševní pohodu.
  • Nakupujte základní, průmyslově co nejméně zpracované suroviny a z nich si doma připravujte domácí jídlo.
  • Čtěte etikety potravin – původ, organickou kvalitu a šetrné zpracování.

Dopřejte si odpočinek a spánek

Nedostatek odpočinku, spánku a také každodenní stres nás zakyseluje stejným způsobem jako nevhodná strava. Dopřejte si i na zdravější jídlo čas, nehltejte, jinak se vám v trávícím traktu přemění na kyselé. Choďte ven do přírody na procházky, nezapomínejte dýchat a choďte dříve spát.

Pár tipů, které najdete i u mě na e-shopu:

WurzelKraft – omnimolekulární potravina, která se vyrábí z mnoha rostlin. Velký počet živin v něm obsažený dal této potravině název: latinsky omnes = všechny, všechny molekuly = omnimolekulární.

Rostlinný granulát s ovocem, květovým pylem, bylinami a zeleninou skvěle chutná, když ho zamícháte do zeleninových a ovocných šťáv, kaší, do salátového dresigu, pomazánek.

Výhody produktu: biologický, bezlepkový, bez laktózy, bez přidaného cukru, bez konzervačních látek a umělých aromat.

Receptura WurzelKraftu poskytuje vzácné bohatství cenných rostlin. Na základě jejich cílené kombinaci v něm jsou obsaženy hodnotné vitamíny, minerální a další látky, které organismus potřebuje pro své funkce.

Ideálně pro duševně pracující, děti, sportovce, mladé lidi, těhotné i kojící matky, seniory. Dále je vhodný při celulitidě, vypadávání vlasů, stresu.

MorgenStund – Ranní ptáče dál doskáče !

Dobrý den začíná vždy dobrou snídaní. Ten, kdo zásobuje své tělo již od rána plnohodnotnými, přírodními, výživnými látkami, klade základní kámen pro trvalou tělesnou a duševní výkonnost jak v práci, ve školen, při sportu, tak i doma.

MorgenStund je plnohodnotná snídaňová kaše pro celou rodinu, vysoce cenná bezlepková a bezlaktózová jahelno – pohanková kaše je oblíbená díky vysoké koncentraci přírodních substancí a dobré stravitelnosti. Příprava je snadná, MorgenStund můžete uvařit jako kaši nebo jen přelít horkou vodou, promíchat, nechat odstát a poté si do kaše přidat čerstvé ovoce, ořechy, rostlinné mléko nebo jogurt.

Vylepšit si MorgenStund můžete i Wurzelkraftem, který je zásadotvorný a všeobsahující, zásobuje vitálními látkami, které slouží k neutralizaci kyselin a regeneraci.

7×7 KräterTee

Směs bylin pro uvědomělou rovnováhu

  • zvyšuje tělesné a duševní zdraví
  • jedinečná receptura: obsahuje pečlivě vybrané byliny, semínka, koření, květy
  • suroviny z ekologického / biologického zemědělství
  • jemná vůně a příjemná chuť
  • působí blahodárně a je zdraví prospěšný
  • chuťový požitek jako horký a studený čaj

Příprava: Na 1 šálek 1 čajová lžička bylinek. Čaj přelijete vařící vodou. Nechte vylouhovat 3 minutky a slijte pomocí sítka.

Ke stanovení pH hodnot moči, slin, koupelové vody apod. slouží pH proužky, které rychle a jednoduše měří stupeň kyselosti. K měření hodnot pH ponoříme proužek do tekutiny a počkáme až se barva na proužku ustálí. Na základě přirozené barevné škály určíme hodnotu pH.

Mohlo by se vám také líbit...